Στην δύσκολη μάχη που θα κληθεί να δώσει, δηλώνοντας στρατιώτης έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα αλλά και στην υποψηφιότητα Αρναουτάκη που θεωρεί πως χειραγωγείται από το Μαξίμου για να ελέγχει την μοντέλο ανάπτυξης και την πορεία των πόρων προς την Κρήτη, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρώην Βουλευτής, Ευρωβουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης με τον συνδυασμό «Η Κρήτη μας Αλλιώς» Σπύρος Δανέλλης.
Για το ψηφοδέλτιο του σχηματισμού «Η Κρήτη μας Αλλιώς», ο κ Δανέλλης υπογράμμισε πως: «Το ψηφοδέλτιο μας έγινε μέσα σε 20 ημέρες. Είναι ένα παγκρήτιο ψηφοδέλτιο πλήρες, που αποτελείται από συναγωνιστές, που έχουν μια ευρεία απήχηση στην κοινωνία. Είναι μια κοινωνική συμμαχία ενεργών πολιτών από όλο το φάσμα των προοδευτικών κρητικών, από την Αριστερά και την ευρύτερη κεντροαριστερά μέχρι την οικολογία, τα κινήματα, αλλά και το Φιλελεύθερο Κέντρο. Οι υποψήφιοι μας, είναι έμπειροι αυτοδιοικητικοί η παρουσία τους στην κοινωνία και η δράση τους στους χώρους τους έρχεται σε μια ποικιλία σε σχέση με τα ενδιαφέροντα, την κατάρτισή τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους.»
Ο κ. Δανέλλης, κατηγόρησε το Μαξίμου για χειραγώγηση της υποψηφιότητας Αρναουτάκη, ώστε να ελέγχει και να κατευθύνει το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης. Ειδικότερα, ο κ. Δανέλλης, επεσήμανε πως: «Στην πολιτική είναι όλα στρογγυλά, δεν μπορείς να κάνεις πολιτική, αν δεν σπάσεις αυγά, ενώ δεν υπάρχει πολιτική χωρίς πολιτικό στίγμα, χωρίς πολιτικό χνάρι. Δεν γίνεται η αναπτυξιακή αντίληψη, να συνάδει με τα συμφέροντα όλων. Θεωρώ ότι δεν είχε κανένα λόγο η σημερινή αυτοδιοικητική αρχή να παραδώσει ουσιαστικά έτσι αμαχητί, την διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης στο Μαξίμου, και μέσα σε 4-5 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία η Κρήτη βάφεται μπλε στην πολιτικό Χάρτη, να βαφτεί μπλε και στον αυτοδιοικητικό χωρίς, αντιπαράθεση και χωρίς τη βούληση του Κρητικού λαού. Δεν γίνεται το Μαξίμου να ελέγχει και να κατευθύνει το μοντέλο ανάπτυξης ή την πορεία των πόρων που θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Κι αυτό φαίνεται ακόμα, ότι η Περιφέρεια παραδόθηκε αμαχητί, αν διαβάσετε και την ανακοίνωση της Νοδε της Νομαρχιακής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, όπου μετά την πρώτη επίσκεψη που έκαναν στον περιφερειάρχη, θα δείτε ποιο είναι το πνεύμα και πώς αντιλαμβάνεται η νέα δημοκρατία τα πράγματα. Δεν είναι, όλα, τόσο αθώα και τόσο ανώδυνα, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν. Ο δικός μου πολιτικός χώρος λέει ότι ο χώρος αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να χειραγωγείται ούτε από τα κόμματα, ούτε από την κυβέρνηση. Και έλεγα πάντα ότι η αυτοδιοίκηση είναι χώρος των μεγάλων συναντήσεων των πολιτών. Από διαφορετικές πολιτικές καταγωγής καλούνται να αντιμετωπίσουν παράλληλα προβλήματα τοπικά. Εδώ όμως έχουμε κάτι άλλο. Δεν είναι απλά η συστράτευση, αλλά μια ηγεμονική κίνηση του Μητσοτάκη, η οποία επετράπη και δεν σχολιάστηκε όχι μονάχα από τον περιφερειάρχη, αλλά ούτε από το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας ούτε από τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, προέβη σε μια ηγεμονική κίνηση γιατί υπέδειξε, δεν είπε, ακολουθώ τον κ. Αρναουτάκη, αλλά έστειλε ένα μήνυμα, ότι εγώ κάνω κουμάντο κι ότι εγώ ελέγχω το παιχνίδι, εγώ επιβάλλω τους κανόνες, εγώ δείχνω το δρόμο και εσεις με ακολουθείτε.»
Για την διαφορά που έχει ο αυτοδιοικητικός σχηματισμός του κ. Δανέλλη, από εκείνον του κ. Αρναουτάκη, ο κ. Δανέλλης σημείωσε πως: «Εμείς, πιστεύουμε σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Το μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και 13 χρόνια, είχε θετικά, αλλά ότι ήταν να δώσει το έδωσε. Χρειάζεται, ένα συνεκτικό σχέδιο που να υποστηρίζει ένα ενιαίο όραμα για την ανάπτυξη της Κρήτης ως περιφέρεια. Μας ενδιαφέρει ένας συνολικός, ανασχεδιασμό αντιμετώπισης του νησιού, μιας νησιωτικής περιφέρειας που έχει κατεξοχήν τους όρους και επιβάλλει τους όρους προσέγγισης μιας μεγάλης ενιαίας αναπτυξιακής περιοχής. Η Κρήτη, δυστυχώς, παραδόθηκε θεσμικά το 2010 στον θεσμό της αιρετής περιφέρειας ως ενα άθροισμα 4 νομών και δυστυχώς παραμένει και σήμερα ένα τέτοιο άθροισμα. Δεν έχουμε έναν συνεκτικό σχεδιασμό, γι αυτό και υπάρχουν φοβερές ανισότητες, όχι μονάχα μεταξύ των νόμων, αλλά και μεταξύ των διάφορων περιοχών της. Εμείς, διαφωνούμε σε ότι έχει να κάνει με την συσσώρευση κεφαλαίων και πλούτου και με την μεγέθυνση την οικονομική προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν είναι αυτό το μοντέλο που πρέπει να εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε, αλλά πιστεύουμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και δίκαιης ανάπτυξης που θα βασίζεται σε μια συνολική ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας για κάθε δράση αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από το μοντέλο που ακολουθείται μέχρι σήμερα.»
Ο κ. Δανέλλης, εξέφρασε τις θέσεις του σχηματισμού του «Η Κρήτης μας Αλλιως» για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα κι εξήγησε τους λόγους που θεωρεί πως απαιτείται επανασχεδιασμός στην διαχείριση υδάτινων πόρων και στην διαχείριση κάθε είδους αποβλήτων σημειώνοντας πως: «Η διαχείριση υδάτινων πόρων αλλά και η διαχείριση των κάθε λογής αποβλήτων παρότι, απορροφούν ιδιαίτερους πόρους, δεν έχουν τα αποτελέσματα τα οποία θα προσδοκούσε κανείς να έχει μέσα από μια ολοκληρωμένη σχεδιασμένη και εναλλακτικής προσέγγισης πολιτική. Απαιτείται νέος σχεδιασμός και η προώθηση όλων των παράλληλων δράσεων προκειμένου να γίνει ένα έργο συνολικό, κι όχι τμηματικό, για την ύδρευση και την άρδευση του νησιού. Θα πρέπει να εξορθολογηθεί η διαχείριση των αποβλήτων.»
Για την σχέση της Περιφέρειας με τους Τοπικούς Οργανισμούς Αυτοδιοίηκησης, ο κ. Δανέλλης, ανέφερε πως: «Οι Αρμοδιότητες βλέπετε ακόμα κι όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές πως δεν είναι ξεκάθαρες. Βλέπετε, πως ο ένας ρίχνει στον άλλο τις ευθύνες και αυτό είναι ένα κεντρικό θέμα το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και θα έπρεπε να έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Εδώ οι περιφέρειες μπορούν να συμβάλουν πιέζοντας την κεντρική κυβέρνηση να οδηγηθεί σε ένα τελικό καθορισμό σε σχέση με τις αρμοδιότητες και συμπληρωματικότητα των δράσεων, για την διαχείριση και την αποτροπή των φυσικών καταστροφών. Η Περιφέρεια και όσοι έχουσα την ευθύνη της συνολικής αναπτυξιακής διαδικασίας από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση της ευρύτερης περιφέρεια μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη και να δώσει κατευθύνσεις τις οποίες βεβαίως εξειδικευμένοι οι ΟΤΑ, πρώτου βαθμού θα μπορούν να συμβάλουν και μέσα από μια διαβούλευση και όχι επιβολή σε ένα άλλο μοντέλο.»
Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για το κατά πόσο επηρεάζουν τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ο κ. Δανέλλης, απαντά πως: «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε και κάνουμε έτσι ένα τιτάνιο αγώνα, ώστε να κάνουμε αυτό που δεν κάναμε ως χώρος ευρύτερος, γιατί στην αυτοδιοίκηση λέμε ότι δεν πρέπει να ελέγχεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Όμως, ο χώρος ο δικός μας δεν έκανε στοιχειωδώς αυτά που μπορούσε να κάνει, δηλαδή, να ενθαρρύνει τη δημιουργία αυτοδιοικητικών πυρήνων σε όλο το νησί. Είχε σαρανταπεντάρια, στους 4 νομούς στις εθνικές εκλογές και είχε ένα περιφερειακό σύμβουλο το 2019 κι αυτό ήταν τραγικό. Αυτό που δεν έκανε ο χώρος αυτός όλα αυτά τα χρόνια το κάνει τώρα στα δύσκολα γιατί στα δύσκολα ξέρετε γίνονται και οι σοβαρές προσπάθειες, για να κάνουμε ένα στέρεο γνήσια αυτοδιοικητικό πυρήνα, σημείο αναφοράς για όλο το νησί, που θα συνδέεται βεβαίως και με τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν και στον πρώτο βαθμό στους δήμους. Δυστυχώς, όλη αυτή η συγκυρία έτυχε παράλληλα με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΖΑ, όμως από όπου κι αν προέρχεται ο καθένας κι όποιον υποστηρίζει για αρχηγό του κόμματος, εμείς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την αυτοδιοικητική μας κίνηση, ώστε να μην υπάρχει ούτε μια σκιά και στις μεταξύ μας σχέσεις.»
Για την “σκληρή” μάχη που καλείται να δώσει ο κ. Δανέλλης, δήλωσε έτοιμος υποστηρίζοντας πως: «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει. »